Zahtjevna djeca – djeca koja će mijenjati svijet

Da, da, sve je sjelo na svoje mjesto. Nastava se zahuktala, ispiti predznanja napisali, zna se tko će na dopunsku, a tko na dodatnu nastavu. A vratili su se i naši najdraži učenici, učenici zbog kojih znamo da smo živi i da možemo biti strpljivi do iznemoglosti.

Vratio se i moj pregovarač u punom sjaju: izdržao je samo prvi dan bez komentara i slijeganja ramenima. Moji su živci izdržali prvi tjedan. Drugi sam krenula u akciju… Oboružana odmorenim strpljenjem, odlukom da ne popustim i spoznajama iz knjige „Zahtjevno dijete“, započela sam misiju „Kako pomoći zahtjevnoj djeci da bi oni pomogli tebi“. Kako? Jednostavno: pozvala sam ga van i sklopili smo dogovor koji je uključivao moje povjerenje u njega i njegovo obećanje da će biti dobar. Djelovalo je cijeli tjedan…

Priznajte da i vi imate barem jednog takvog: zabavnog, lukavog, vječito u opoziciji prema svima i svemu, tzv. razrednog klauna. Često je duhovit i uvijek za sobom povuče barem još jednog učenika pa zajedno izvode „svoju predstavu“. Pokušate li ga disciplinirati pred razredom, najčešće ste nemoćni i cirkus se nastavlja dok vam nije svega dosta i počnete dijeliti jedinice. Međutim, na njega ni to ne djeluje jer je u stanju i na svoju štetu nastaviti svoj show pred publikom. Dok je publike, ništa drugo nije važno… Često posjeduje i manipulatorske vještine pa je s njime vrlo teško izaći na kraj.

Zatim je tu u razredu i pokoji diskutant čija uvijek mora biti posljednja i kojemu je uvijek nanesena nepravda bilo koje vrste, tzv. razredni advokat. Njegovoj odlučnosti da „istjera pravdu na čistac“ mogli bismo se ponekad i zadiviti da to ne radi za vrijeme nastave. On je rječit, pun energije, „navijen“, sposoban u vama izazvati grižnju savjesti uspije li vas uvući u svoju diskusiju. Možete li ga pobijediti? Teško jer i on ima publiku pa „da vidimo koji će jarac prvi pasti s brvna“.

U blizini je uvijek i natjecatelj, hvalisavac koji u svemu mora biti najbolji i, gle slučaja, treba pažnju. Takav se učenik neće pokoriti kako se ne bi osramotio, često će izbjegavati aktivnosti u kojima nije dobar ili koje su mu nepoznate i uvijek će pokvariti svaku igru učini li mu se da bi mogao izgubiti.

Pridodamo li im i vražićke, osobe koje moraju isprobati ama baš svaku opasnu stvar jer njihova neustrašivost nema granica („tko kaže da čovjek ne može letjeti?“), nema šanse da u razredu primijetimo pružatelje pasivnog otpora, osim ako se ne usmjerimo baš na takve učenike.

Da, to su oni koji mirno sjede, šute i odgovaraju s „Da“, „Svejedno“, „Što?“, ne sudjeluju u grupnom ili timskom radu, tromi su i nemotivirani, često u svom svijetu. To su ona djeca koja žive mimo nas i za koju na kraju, kad smirimo sve gore navedene, nemamo više snage i sretni smo što su dobri i tiho. Poznato? Itekako, ima ih i više od ovih „živahnih“ zahvaljujući kojima ostaju sami sa svojim mislima, nesocijalizirani. Često nas tek roditelji svojim izjavama „da od muke da ih pokrenu čupaju kosu“ podsjete da su i oni u razredu i da i oni trebaju našu pažnju.

clip_image002Klinički psiholog i obiteljski terapeut Andrew Fuller je u knjizi „Zahtjevna djeca“ pružio niz podataka i primjera kako se nositi s takvom djecom, a na kraju knjige možete pronaći i Dodatak za nastavnike zahtjevne djece. Knjiga je 2008. izašla u Nakladi Kosinj, a na engleskom su jeziku o autoru i njegovom radu podatci dostupni na mrežnoj adresi http://www.andrewfuller.com.au/search.php .

Imamo li snage i volje, a ponekad bome i sreće, neke od ovih vrsta učenika možemo pridobiti na svoju stranu. Možda će biti teško i dugotrajno i zahtijevati vještine učenih psihologa, možda ni ne uspijemo. Pokušajmo barem, uz drugačiji pristup takva djeca čine čuda, uz prijetnje, viku i jedinice – ostat će tek učenici kojih ćemo se sjećati po tome koliko su nam problema zadavali za vrijeme svog školovanja. Ponekad imaju samo nas, učitelje.

Oglasi

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s