Ponešto o kreativnosti

Teško je cijelo vrijeme biti kreativan. Ponekad ustanemo s glavoboljom ili nas dijete odvali po glavi svojim plačem od ranoga jutra… Ili zapnemo u gužvi i slušamo loše vijesti na radiju ili… Ma, kad vam se tako nešto nije dogodilo? I onda dođete u školu, a učenici samo gledaju kakve ste volje i kakav će im prema tome biti sat.

Teško je biti kreativan u takve dane… Još je teže ostati kreativan kad vam, nakon prekrasnog motivacijskog uvoda i odgovarajućeg ozračja, poneki učenički primjerak počne komentirati ono što čitate. Zbogom i „Paradajzu“ i Pavlu Pavličiću! Zbogom trudu koji ste uložili da biste učenike usmjerili na putove koje želite (a koje ste doma smišljali neko vrijeme) da bi oni izrazili sve što smatrate da bi u tekstu trebali prepoznati…

 image Ako ste i u takvim trenucima cool, snađete se s onim što imate i ništa vas ne može omesti u zadanoj si misiji, pogledajte i ispunite upitnik vezan uz kreativnost u podučavanju na stranicama eTwinning portala. Upitnik možete popuniti do 15. listopada 2009. godine i tko zna, možda ćete baš vi biti jedan od 10 nastavnika koji će osvojiti put u Švedsku.

Biti kreativan u današnje je doba pravi izazov. Stasale su generacije učenika koje su od rođenja okružene tehnologijom, kojima 90% slobodnog vremena otpada na igranje računalnih igara (mlađi) i druženje u virtualnom svijetu online okruženja (stariji). Da, to su te generacije koje su konačno izbrisale jaz između gradskih i seoskih škola i dokazuju da je „svijet veliko globalno selo“. I koliko se god neki učitelji opiru tehnologiji u predmetu kao što je Hrvatski jezik, teško će pobijediti u svojim nastojanjima. Učenici su se promijenili i to treba prihvatiti. Umjesto da kukamo nad time, treba se promijeniti zajedno s njima i iskoristiti ono što vole na primjeren način – mogućnosti su nebrojene.

image Možda ćete na stranici www.NeoK12.com u mnoštvu besplatnih obrazovnih videoisječaka namijenjenih djeci od vrtića do kraja srednje škole, pronaći nešto što će vam osvježiti nastavni sat i zainteresirati učenike za bavljenje zadanom temom.

Koliko su ti materijali iskoristivi za predmet Hrvatski jezik, provjerite sami, ali vrijedi pokušati.

Kako rade neki naši kolege, možete pogledati na različitim internetskim stranicama, a danas izdvajamo http://www.cool-school.net/index.php . Kako pak izgleda mali kviz o glagolima, provjerite ovdje.

Prije nekoliko sam godina bila sretna kad sam uspjela nabaviti neku dobru knjigu s dramskim radionicama ili sličnim sadržajima (i još uvijek su one neizostavni dio nastave hrvatskoga jezika!), ali promjene su tu i ne smijemo smetnuti s uma da smo mi ovdje zbog učenika, a ne oni zbog nas. Hoćemo li krenuti u pustolovinu, ovisi samo o nama. Ili, kako kaže jedna moja kolegica: „Ono što je prije bilo nezamislivo, danas je itekako moguće.“

Oglasi

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s