Čestitka – stiže Valentinovo

clip_image004Ne, ne, nije prerano početi razmišljati što i kako za Valentinovo. I ne treba me prozivati što se dotičem ove teme: iz svake konzumentski usmjerene prigode (čitaj amerikaniziranog praznika) može se izvući ono što je dobro pa ću ja o pisanju čestitke.

E, pisanje čestitke… Kad ste napisali zadnju ili, da se ispravim: kojim povodom? Za vjenčanje, rođendan, rođenje djeteta? Obljetnicu braka? Dan žena ili Valentinovo? Majčin dan, Dan očeva, imendan… Za maturu, diplomu, zaposlenje? Ili samo za Božić i Novu godinu?

Ima dosta prigoda za pisanje čestitki i nekako se uvriježilo da se i za njih pišu. Pišete li ih uopće ili čestitke rješavate usmenim kanalima? I ja sam ih nekad češće pisala i dobivala (još i danas čuvam kutiju od cipela punu čestitki i pisama dragih osoba Srce). Lijepo ih je, s vremena na vrijeme, pročitati i prisjetiti se ugodnih i sretnih trenutaka. Čini li mi se ili ova zadnja rečenica zvuči pomalo romantično? Baš u skladu s nadolazećim praznikom Smiješak! Zato je vrijeme da i s učenicima malo vježbamo pisanje čestitki (i stvaranje romantičnih ugođaja!).

clip_image002

Što prvo? Imamo dovoljno vremena pa ćemo pripremiti potreban materijal. Treba posjetiti dostupne knjižare ili trgovine s većim izborom papira u boji, onoga od malo više grama, jer čestitka mora i vizualno lijepo izgledati. Treba pribaviti i dobru pisaljku i malo razgibati rukopis Smješko namiguje. Naravno da predloške možemo pronaći besplatno i na internetu, ispisati ih u boji pa popuniti ili sve riješiti pomoću računala. Ukoliko ste poklonik takvih čestitki, uživajte!

Mogu se pronaći gotovi predlošci za svačiji ukus, ali i puno kreativnih savjeta za izradu vlastite čestitke. A kad imate djecu ili radite u školi, svaki pametni savjet je dobrodošao. Evo zanimljivijih stranica: http://www.lmarkes.com/blog/2009/02/11/cestitke-za-valentinovo/

http://www.mama-mami.com/content/view/397/221/

http://office.microsoft.com/hr-hr/templates/TC011735931050.aspx?CategoryID=CT101433581050

Dakle, nabavili smo potrebni materijal pa možemo prionuti ozbiljnom radu. Što napisati? Ovisi o osobi kojoj pišemo: nije isto pisati mami ili curi koja vam se sviđa Smiješak. Svi znamo da je to najteži dio posla. I najduži. Možemo se držati provjerenih: Sretno Valentinovo!, Volim te najviše na svijetu!, Ti si meni sve… Možda pomogne http://www.valentinovo.net, a možda je ipak bolje da zasučemo rukave, primimo se posla i napišemo nešto originalno. Hajde, prisjetimo se što volimo kod osobe kojoj pišemo, zašto nas nasmijava, koliko nam znači. U smišljanju odgovarajuće poruke dopuštena je i pomoć: možemo parafrazirati poznate pjesnike, uzeti stih – dva i uklopiti ga u svoju zamisao:

„Oči tvoje – ko oblaci beskrajni…“ clip_image008

„Volio bih da me voliš, da …“

„Šapnut ću ime tvoje jednoj zvijezdi…“

„Što sam ja kad tebe…“

 

 

Na kraju valja sve krasopisom prepisati na pripremljeni papir, staviti u omotnicu (ili ne) i uručiti osobi kojoj je namijenjeno. Je li čestitka dovoljna ili ipak ne možemo bez kičastih poklona? Velika je vjerojatnost da ćemo čestitku duže pamtiti i sačuvati, a plastičnih figurica i sličnih drangulija nitko se uskoro neće sjećati…

clip_image006

 

Ako ste ipak isključivo digitalni tip, a ne želite gotove predloške preuzimati s interneta, pogledajte kako sami možete izraditi digitalnu čestitku uporabom Movie Makera u Lidijinom kutku.

Uživajte u druženju s dragim osobama i dobro se zabaviteZabava!

Oglasi

Jedna misao o “Čestitka – stiže Valentinovo

  1. Povratni ping: O čitanju i knjigama, ali i o još puno toga… | Pogled kroz prozor

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s