Školska televizija na velikobukovečki način

Školska televizija? Da, ali u malčice promijenjenom obliku – kao školske novine, podsjetnik na nastavne i izvannastavne aktivnosti, projekte, izlete, sredstvo za prikazivanje učeničkih radova, prenošenje važnih informacija – zbroj aktivnosti jedne škole ili školski digitalni portfolio.

Kako je sve počelo? Prije skoro godinu dana u okviru aktivnosti zajednice Suradnici u učenju održan je webinar Školska televizija u Medicinskoj školi u Zadru – Photostory u primjeni kojim je kolega Edin Kadić pokazao kako u njegovoj školi djeluje školska televizija. Opće je poznata stvar da nama u školi ne treba dugo da krenemo u nekakav projekt ili akciju Smiješak pa je tako bilo i ovaj put.

Webinar je nas desetak gledalo u informatičkoj učionici i prvo što nam je palo na pamet – bilo je da bismo i mi mogli nabaviti LCD televizor koji će nam služiti umjesto školskih novina koje su uvijek iziskivale pozamašan materijalni trošak. Zasvijetlile su oči i počeli se stvarati planovi… Rečeno – učinjeno! Uskoro smo dobili željeno zahvaljujući donaciji dviju općina iz kojih djeca polaze školu. Učiteljice informatike u početku su preuzele stvar u svoje ruke i osiguravale sadržaje za prikazivanje: prezentacije, dječje multimedijske uratke, iz arhive su se izvukle snimke različitih radionica prijašnjih godina, pridružili smo se i ostali materijalima s raznih izleta i ekskurzija…

Na taj način su radovi učenika postali javno vidljivi – i oni napravljeni tijekom nastave informatike, ali i digitalne inačice radova koji nisu originalno napravljeni računalom (plakati, crteži, ručni radovi, tekstovi, pokusi, projekti…). Učenici i učitelji dobili su priliku „otvoriti“ vrata učionica i tako se pohvaliti učinjenim.

Možete samo zamisliti oduševljenje učenika kad su se vidjeli na televiziji! Prestalo je trčanje po hodniku i stvorio se čep ispred televizora. Nerijetko su se ispred zadržavali i učitelji, a redovito smo prikazivali sadržaje i za roditelje – prije svakog roditeljskog sastanka i tijekom posebnih događanja u školi.

Onda su došli praznici pa nova školska godina. Zanos je malo jenjao jer, kako to uvijek biva, za onim jednim hrabrim krene vrlo mali broj odvažnih. U prijevodu, televiziju treba hraniti sadržajima. Što, kako, tko? Nužda često donosi super rješenja pa je tako bilo i ovaj put: ja sam se dosjetila na koji bismo način mogli zadužiti učitelje za pripremu materijala, a kolegica Lidija Kralj organizirala radionicu Windows Movie Makera. Da nam još malo „vadi mast“ priredila je novogodišnju čestitku upravo u ovome alatu, jednostavno, uz par klikova mišem. I tako smo naučili da je za izradu filmića dovoljna dobra volja i nekoliko fotografija. Hmm, zaista nije komplicirano.

Možete samo zamisliti koliko je bilo oduševljenje učitelja na radionici kad su nas morali tjerati van?! Mi ko mala djeca – samo nam treba dati igračku i pustiti nas da se igramo! Prvi dan drugog polugodišta počeli smo dolaziti s USB stikovima i nositi pripremljene materijale: kolegica Anita je pripremila sadržaje vezane uz školsku zadrugu i božićni sajam, kolegica Manuela uz projekt Eko-škole, a učiteljstvo se pridružilo materijalima vezanima uz njihove razrede. I ja bih se pohvalila, ali je rano jer su materijali s filmske grupe još uvijek u montaži.

Opet smo živnuli i počeli zirkati što ima novog, tko je što i kako napravio… Ne biste vjerovali koliko je aktivnosti u školi o kojima prije školske televizije nismo znali gotovo ništa.
Kad bismo u svojim tjednim zaduženjima imali mjesta i za izvannastavne aktivnosti, gdje bi nam bio kraj? Entuzijazam je super stvar, ali ga treba pratiti i nekakva konkretnost Smješko otvorenih usta!

A želite li vi vidjeti što radimo, pozivamo vas da svratite do naše škole.

Oglasi

One thought on “Školska televizija na velikobukovečki način

Komentiraj

Popunite niže tražene podatke ili kliknite na neku od ikona za prijavu:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava / Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava / Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava / Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava / Izmijeni )

Spajanje na %s