Školska televizija na velikobukovečki način

Školska televizija? Da, ali u malčice promijenjenom obliku – kao školske novine, podsjetnik na nastavne i izvannastavne aktivnosti, projekte, izlete, sredstvo za prikazivanje učeničkih radova, prenošenje važnih informacija – zbroj aktivnosti jedne škole ili školski digitalni portfolio.

Kako je sve počelo? Prije skoro godinu dana u okviru aktivnosti zajednice Suradnici u učenju održan je webinar Školska televizija u Medicinskoj školi u Zadru – Photostory u primjeni kojim je kolega Edin Kadić pokazao kako u njegovoj školi djeluje školska televizija. Opće je poznata stvar da nama u školi ne treba dugo da krenemo u nekakav projekt ili akciju Smiješak pa je tako bilo i ovaj put.

Webinar je nas desetak gledalo u informatičkoj učionici i prvo što nam je palo na pamet – bilo je da bismo i mi mogli nabaviti LCD televizor koji će nam služiti umjesto školskih novina koje su uvijek iziskivale pozamašan materijalni trošak. Zasvijetlile su oči i počeli se stvarati planovi… Rečeno – učinjeno! Uskoro smo dobili željeno zahvaljujući donaciji dviju općina iz kojih djeca polaze školu. Učiteljice informatike u početku su preuzele stvar u svoje ruke i osiguravale sadržaje za prikazivanje: prezentacije, dječje multimedijske uratke, iz arhive su se izvukle snimke različitih radionica prijašnjih godina, pridružili smo se i ostali materijalima s raznih izleta i ekskurzija…

Na taj način su radovi učenika postali javno vidljivi – i oni napravljeni tijekom nastave informatike, ali i digitalne inačice radova koji nisu originalno napravljeni računalom (plakati, crteži, ručni radovi, tekstovi, pokusi, projekti…). Učenici i učitelji dobili su priliku „otvoriti“ vrata učionica i tako se pohvaliti učinjenim.

Možete samo zamisliti oduševljenje učenika kad su se vidjeli na televiziji! Prestalo je trčanje po hodniku i stvorio se čep ispred televizora. Nerijetko su se ispred zadržavali i učitelji, a redovito smo prikazivali sadržaje i za roditelje – prije svakog roditeljskog sastanka i tijekom posebnih događanja u školi.

Onda su došli praznici pa nova školska godina. Zanos je malo jenjao jer, kako to uvijek biva, za onim jednim hrabrim krene vrlo mali broj odvažnih. U prijevodu, televiziju treba hraniti sadržajima. Što, kako, tko? Nužda često donosi super rješenja pa je tako bilo i ovaj put: ja sam se dosjetila na koji bismo način mogli zadužiti učitelje za pripremu materijala, a kolegica Lidija Kralj organizirala radionicu Windows Movie Makera. Da nam još malo „vadi mast“ priredila je novogodišnju čestitku upravo u ovome alatu, jednostavno, uz par klikova mišem. I tako smo naučili da je za izradu filmića dovoljna dobra volja i nekoliko fotografija. Hmm, zaista nije komplicirano.

Možete samo zamisliti koliko je bilo oduševljenje učitelja na radionici kad su nas morali tjerati van?! Mi ko mala djeca – samo nam treba dati igračku i pustiti nas da se igramo! Prvi dan drugog polugodišta počeli smo dolaziti s USB stikovima i nositi pripremljene materijale: kolegica Anita je pripremila sadržaje vezane uz školsku zadrugu i božićni sajam, kolegica Manuela uz projekt Eko-škole, a učiteljstvo se pridružilo materijalima vezanima uz njihove razrede. I ja bih se pohvalila, ali je rano jer su materijali s filmske grupe još uvijek u montaži.

Opet smo živnuli i počeli zirkati što ima novog, tko je što i kako napravio… Ne biste vjerovali koliko je aktivnosti u školi o kojima prije školske televizije nismo znali gotovo ništa.
Kad bismo u svojim tjednim zaduženjima imali mjesta i za izvannastavne aktivnosti, gdje bi nam bio kraj? Entuzijazam je super stvar, ali ga treba pratiti i nekakva konkretnost Smješko otvorenih usta!

A želite li vi vidjeti što radimo, pozivamo vas da svratite do naše škole.

Oglasi

Jedna misao o “Školska televizija na velikobukovečki način

  1. Povratni ping: O čitanju i knjigama, ali i o još puno toga… | Pogled kroz prozor

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s