Hot Potatoes u gramatici: uvježbavanje glagolskih oblika

image

Šesti razred, morfologija. Jeste li i vi jedan od onih učitelja koji potiho mrmljaju da ne vide svrhu učenja glagolskih oblika, pogotovo aorista i imperfekta (o kondicionalima da ne govorim!), jer bi bilo bolje da učenici u osnovnoj školi nauče dobro čitati, pisati i govoriti? Ili ste iz one grupe koja to očekuje od razredne nastave kad primi petaše i ljutite se na učiteljice jer ih to nisu naučile? Ili ste samo umorni od silnog sprezanja i kad mislite da ste izvježbali sve što ste mogli, ispit znanja pokaže da je primjena nešto posve drugo.

Kako doći do primjene znanja, konkretno – razumijevanja uporabe glagolskih oblika, a da se izbjegne dosadno sprezanje desetaka i desetaka glagola? Je li to moguće? Kako učenike uopće motivirati da se prihvate toga posla, pogotovo za domaću zadaću?

U sustavnom poučavanju i proučavanju gramatičkih zakonitosti nužan je red i redoslijed. Učenicima stalno treba objašnjavati koja je svrha onoga što se uči, potičući ih da razmišljaju zašto su upotrijebili baš taj oblik koji su upotrijebili (jer glagole govore od rođenja, a da uopće nisu razmišljali o tome), čemu, primjerice, služe glagolski pridjevi, kad ćemo ih sve uporabiti… Najljepše je kad oni (učenici), ničim izazvani, usred neke vježbe kažu: „Učiteljice, to je pridjev nastao od glagola!“ Aha, osim što smo tada silno ponosni na to postignuće u njihovom razmišljanju, neizmjerno ih je korisno pohvaliti za napredak i opet ponoviti svrhu i cilj.

Želimo li da naši učenici iz osnovne škole izađu sa sviješću da su obogatili svoj jezik i govor, da će znati govoriti u svakoj situaciji, uspješno napisati bilo kakav oblik administrativno-poslovnog stila, znati obrazložiti zašto je to tako a ne onako, biti pravopisno točni i pravogovorno korektni – moramo se potruditi da im put do tog cilja učinimo zanimljivim (ako već ne primamljivim – onda bar podnošljivim).

Ajmo im ponuditi zadatke u Hot Potatoesu za vježbanje gramatičkih oblika! Evo nekoliko mogućih primjera za zagrijavanje. Ovakav će način vježbe i provjere biti zanimljiviji, a ograničenje vremena dat će mu i dodatnu „draž“ za sve one koji vole natjecanje. Naravno da ćemo vrijeme rješavanja ograničiti tek kad svi učenici uvježbaju tražene oblike ili ograničenje postaviti prema kategorijama, tj. prema uspješnosti usvajanja gradiva (recimo od 20 sekundi do 1 minute).

Kviz JMatch (uparivanje pojmova) tako će zamijeniti onaj nezanimljiviji dio – vježbanje sprezanja glagola jer je vizualno privlačniji, odvija se na računalu, a opet – učenici moraju razmišljati o odgovorima i prepoznati o kojemu je obliku riječ.

image

Na istoj razini usvajanja gradiva možemo im ponuditi zadatak u JMixu (izmiješani poredak) – primjerice, zadani glagol pravilno poredati po glagolskim osobama i broju ili u JQuizu (višestruki izbor) – prepoznati traženi oblik.

Zadaci u JClozeu – popunjavanje praznina u tekstu traženim oblicima riječi – zgodni su za uvrštavanje pravilnih oblika glagola u tekst, a križaljka za rješavanje zadataka koji podrazumijevaju učenje kod kuće Smiješak.

image

Naravno da pri stvaranju zadataka treba voditi računa o mogućnostima učenika i tehničkoj podršci ovakvom načinu izvođenja nastave, a zadaci se nakon nekoliko godina nakupe – uvijek ih možete dorađivati i mijenjati i stvoriti zbirku koja će poučavanje učiniti zanimljivijim, a vježbanje ugodnijim. Uvjerite se i sami.

Oglasi

2 misli o “Hot Potatoes u gramatici: uvježbavanje glagolskih oblika

  1. Povratni ping: Nekoliko ideja za korištenje računala u nastavi hrvatskoga jezika « Ah, te tehnologije!

  2. Povratni ping: O čitanju i knjigama, ali i o još puno toga… | Pogled kroz prozor

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s