Povratne informacije – muke po razredništvu, 2. dio

 

image Prošli sam tjedan slušala webinar „Kritizirati, pohvaliti: kako učinkovito dati povratnu informaciju“ koji je održala Renata Takač Pejnović, trenerica soft vještina i IAC certificirani podučavatelj. Zanima li vas što znači navedena titula, zavirite na stranice Hrvatske udruge za coaching, a što je coaching, saznajte ovdje.

Tema je bila povratna informacija: pohvala i kritika, način kako je dati, tj. izreći, kada i kako. Svatko od nas drugačije daje povratnu informaciju osobama kojima je treba dati: svojem djetetu, susjedu, prijatelju, poslovnom suradniku, učeniku u školi… Isto tako, i mi primamo povratne informacije od različitih osoba. Nije isto dobivamo li povratne informacije od osoba koje poznajemo ili od stranaca, tražimo li ih ili dobivamo bez poticaja.

  Kako to izgleda u školi? Povratne informacije vrlo su česte, ponekad nečim izazvane (dobrim ili lošim), ponekad ih dajemo iz potrebe da nekome pomognemo ili ga upozorimo na nešto… U svakom slučaju, treba dobro odmjeriti mjesto, vrijeme i sadržaj poruke. Čak i kad dajemo pohvalnu informaciju, treba je dobro obrazložiti i naglasiti zbog čega je dajemo. Zamislite koliko je onda složeno kao povratnu informaciju – dati kritiku! clip_image002

Kad kritiziramo? Najčešće kad nešto ne valja ili se dogodi nešto neželjeno. Kako? Neki viču, drugi uvjetuju, treći pozivaju na odgovornost. Gdje? U hodniku, razredu, kabinetu, pred drugima, u četiri oka. Zašto? Jer smo se dogovorili jedno, a dogovor se ne poštuje, jer je netko nešto napravio…

Jeste li se našli u nečemu? Ja osobno ne vičem, odnosno vičem vrlo rijetko (nije da mi se ne viče – glasnice kažu da ne mogu!, ali tad se to vikanje zapamti Smješko otvorenih usta). Po prirodi sam glasna pa obično stišam ton i to je dovoljno. U prvim sam godinama bila puno nepopustljivija, možda i dosljednija u držanju svoje strane. Danas sklonija detaljnom ispitivanju situacije pa onda donošenju zaključaka. Od ove sam školske godine i pametnija pa i neke jednostavne razgovore obavljam u četiri oka, izvan učionice (za vrijeme sata) kako bih izbjegla klaunovsko ponašanje pojedinih učenika. Trudim se biti jasna i precizna u onome što govorim i tražim poštivanje dogovora.

 

clip_image004I što se dogodi? Nakon što je pod satom zaplijenjen mobitel koji je zaprimio poruku, opet se jučer jedan oglasio alarmom. Da, nakon što smo o tome razgovarali sijaset puta i svi su svečano obećali da će ih GASITI za vrijeme nastave, i nakon što su neki rekli da ih i ne nose u školu… E, to me razljuti, to nepoštivanje dogovora. Jesam li vikala? Ne, ušla sam u razred i čekala objašnjenje. Neverbalni su znakovi bili dovoljni.

Taj je primjer bio za izricanje povratne informacije pred svima jer je nosio sa sobom posljedicu (roditelj treba, prema Kućnom redu škole, osobno doći po mobitel što svi učenici znaju jer su čuli obavijest), kažnjavalo se ponašanje, a ne osoba i svi su trebali čuti rečenicu „Dogovorili smo se, a dogovor je prekršen!“ neposredno nakon događaja.

 

Jesam li se držala svih predloženih pravila za davanje povratne informacije? Procijenite sami nakon što pročitate predložena pravila:

· usredotočiti se na ponašanje, a ne na osobu

· procijeniti želi li osoba čuti povratnu informaciju

· biti specifičan i konkretan

· izričito pokazati učinak ponašanja

· dati mišljenje i dojam: Vidim…, Čujem…

· dati aktualnu povratnu informaciju

· dati PI u svoje ime: Ja vidim, čujem…

· provjeriti je li osoba razumjela PI

· slušati reakciju na PI, uzeti dovoljno vremena za nju

· po mogućnosti je dati u 4 oka (ukoliko situacija ne zahtijeva drugačije)

Danas dođem u školi i već me čeka jučerašnji krivac: „Tata je rekao da mobitel slobodno nekome poklonite!“. Evo, svi su čuli i zorno shvatili koja je svrha čuvanja mobitela do dolaska roditelja u školu. Kad će roditelj konačno doći, ovisi samo o njemu. Srećom da drugi tjedan imamo roditeljski sastanak pa ćemo još malo piliti po tome Razočarani smješko.

Oglasi

Jedna misao o “Povratne informacije – muke po razredništvu, 2. dio

  1. Povratni ping: O čitanju i knjigama, ali i o još puno toga… | Pogled kroz prozor

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s