Ideja za lektiru „Tajni leksikoin“ Želimira Hercigonje

Sigurna sam da i vi imate nekoliko učenika u razredu koji jako vole čitati i stalno nešto čitaju, zapitkuju o knjigama, žele naglasiti da su saznali ovo ili ono i tjeraju vas da pročitate knjige koje niste ni mislili čitati… Uglavnom su to učenici koji su na satovima književnosti vrlo aktivni i koji često u pisanom izražavanju znaju zadiviti prekrasnim mislima, opisima, izborom riječi. Poneki od njih je možda čak i malo naporan u svom iskazivanju „načitanosti“ pa zašto im ne zadati zadatak kojemu će se morati malo više posvetiti? Usput će se malo igrati i učiteljice, ali svoje zadatke shvatit će vrlo ozbiljno.

Dakle, smišljajući zanimljivi način interpretacije lektire Tajni leksikon, pala mi je na pamet zgodna ideja: a što da zadam učenicima izvedbu cijeloga sata? Već sam i tako svojim čitateljima prije obećala da ćemo jedan mjesec satove lektire prepustiti njima kako bi prezentirali najzanimljivije knjige koje su pročitali tijekom godine. Zamišljeno – učinjeno: dvije su ruke strelimice poletjele u zrak i dogovor je pao.

Plan rada

Zadaci za učenice zadužene za lektiru

Korak 1.

Učenice su knjigu već pročitale pa su dobile tjedan dana za razmišljanje o pitanjima za interpretaciju. Pitanja su donijele već nakon vikenda, zajedno smo ih pogledale i prokomentirale.

Korak 2.

Trebaju napisati 18 pitanja za razredni leksikon koji će učenici ispuniti na satu. Svako će pitanje biti na posebnom listu papira kako bi svi mogli u kratkom vremenu sve popuniti, a onda ćemo leksikon uvezati.

Korak 3.

Zajednički ćemo izraditi nekoliko zadataka u programu Hot Potatoes da malo razbijemo dosadu na satu, na njihov prijedlog.

Zadaci za cijeli razred

· Svi su učenici dobili zadatak voditi dnevnik 18 dana i u njega zapisivati događaje vezane uz školu i slobodno vrijeme. Kad završe pisanje dnevnika, trebaju napisati sastavak o svojim aktivnostima tijekom tog vremena. Tako će dobiti pregled svog školskog života u skoro tri tjedna (a vjerujte, događale su se svakakve stvari!).

· Svi učenici trebaju pročitati lektiru i zapamtiti ili si pribilježiti osnovnu fabulu, znati prepričati kakav je odnos između likova i zauzeti stav prema njihovom ponašanju (s naglaskom na „podvale“ koje su Anamarija i Bojana smislile za Patriciju i njeno društvo).

Tijek sata

1. sat

Aktivnost 1.

Jedan učenik/učenica čita sastavak o svojim aktivnostima tijekom vremena u kojem su vodili dnevnik. Svi slušaju, a jedna od odabranih učenica usmjerava razgovor o pročitanim aktivnostima kako bi se obuhvatile sve zanimljivosti koje su se dogodile. Za ovaj dio izdvojeno je 10 minuta.

Aktivnost 2.

Jedan učenik/učenica prepričava sadržaj romana. Druga odabrana učenica usmjerava razgovor prema zanimljivim dijelovima: postavljaju se potpitanja, podsjeća na zaboravljeno. Aktivnost traje 20 minuta.

Aktivnost 3.

Hot Potatoes zadaci na računalima. Učenice su same sastavile pitanja za ove zadatke i same su ih upisale u kvizove, oblikovale i snimile. Odabrale su kvizove koji su odgovarali tipu pitanja. Aktivnost traje 10 minuta. Ukoliko su učenici prije gotovi, može se i njima prezentirati aktivnost stvaranja kvizova pomoću programa Hot Potatoes.

http://pil2.mscommunity.net/Portals/0/newsletter/kvizovi-zeljkaMB/Tajnileksikon2.htm

http://pil2.mscommunity.net/Portals/0/newsletter/kvizovi-zeljkaMB/Tajnileksikon3.htm

http://pil2.mscommunity.net/Portals/0/newsletter/kvizovi-zeljkaMB/krizaljka.htm

2. sat

Aktivnost 4.

Izrada umne (mentalne) mape ili grozda o likovima i njihovom odnosu. Potrebno je upisati osnovne podatke, koristiti natuknice. Aktivnost traje 10 minuta.

Aktivnost 5.

Učenici se podijele u parove prema vlastitom izboru nakon objašnjenja aktivnosti jer će najbolji par biti nagrađen peticom. Odabrane učenice pripremile su 12 kviz-pitanja: čitaju jedno po jedno pitanje, a učenici zapisuju odgovore. Smiju se dogovarati i imati pred sobom svoje bilješke, ali nemaju vremena tražiti odgovor u knjizi. Pitanja su različite težine, neka su jednostavna, a neka zahtijevaju dobro pamćenje detalja. Aktivnost traje 10 minuta.

Aktivnost 6.

Za ispunjavanje pripremljenog leksikona predviđeno je 20 minuta.

Zaključak

Odabrane učenice dobro su se pripremile za obradu lektire, posebno su bile zainteresirane za Hot Potatoes. Pripremljena pitanja su odraz njihovog shvaćanja i viđenja sadržaja koji su čitale. Ponekad učenici znaju biti i malo zločesti u postavljanju detaljnih pitanja pa im treba skrenuti pažnju da na većinu pitanja svi učenici trebaju znati odgovor.

Oba su sata protekla dinamično jer su se izmjenjivale aktivnosti, učenici su sudjelovali u radu i razgovoru o djelu, javljali se i komentirali sve što su smatrali važnim. Pisanje dnevnika iskoristili smo za razgovor o školskom životu, problemima koji su se javili tijekom tog vremena i razmatranje nekih događaja s vremenskim odmakom.

Ispunjavanje leksikona bilo je potpuno drugačije od onoga u knjizi jer nisu pred sobom imali cjelinu, tj. sva pitanja, već su odgovarali na svako posebno. Na taj se način izbjeglo čitanje tuđih odgovora, uspoređivanje i promišljanje pa će tek uvezana verzija dati pravi uvid u odgovore.

Sat je završio pitanjem još jednog čitatelja: „Učiteljice, a kad ću ja doći na red?“ Učiteljica je rekla: „U svibnju“, jer mora pročitati knjige koje će prezentirati (nada se da će biti nešto od Mire Gavrana čije im se gostovanje u školi jako dopalo) kako bi mu pomogla nekim novim idejama…

Napomena – mogućnosti vrjednovanja

· ocjenom valja nagraditi učenice koje su pripremile sat

· moguće je nagraditi učenika koji prepričava sadržaj romana

· mogu se vrjednovati umne mape – odnosi među likovima

· najbolji par u kvizu dobiva peticu, a mogu se vrjednovati odgovori svih parova

Oglasi

Jedna misao o “Ideja za lektiru „Tajni leksikoin“ Želimira Hercigonje

  1. Povratni ping: O čitanju i knjigama, ali i o još puno toga… | Pogled kroz prozor

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s