Online kvizovi za male i malo veće (hrvatski jezik)

U današnje je doba posve normalo dijete u ranoj dobi priučiti radu na računalu. Osim što će se igrati, može i puno toga naučiti. Na tržištu postoji pregršt obrazovnih CD-ova pomoću kojih se uče osnove glavnih školskih predmeta i u kojima će dijete kroz igru dobiti vrijedne sadržaje. Neću spominjati nazive ni proizvođače, već podatak da će osim učenja čitanja „velikih“ i „malih“ slova, naše dijete razvijati vještinu slušanja, ali i razgibavati svoje prstiće istodobno učeći odnos lijevo-desno i gore-dolje. Kako ipak ne bi računalo koristilo samo za obrazovne sadržaje, tu je i neizbrojiv broj igrica koje će igrati u online okruženju. Odabir će ovisiti o željama našeg malog genijalca i našoj cenzuri. Ne trebam ni spominjati da svaku aktivnost za računalom treba svesti na razumno vrijeme i da se dijete treba baviti i drugim vidovima igre Zabava!

Kad nam dijete malo poodraste i krene u školu, sadržaji igrica će se mijenjati, ali i dalje vrijede jednaka pravila o korištenju računala kod kuće. U školi korištenje računala dobiva novi značaj jer je tu izborna nastava informatike, ali i mnoštvo različitih sadržaja koje učitelji svakodnevno prezentiraju pomoću računala ili interneta.

Danas je većina škola informatički dosta dobro opremljena, a radite li u školi koja ima više od jedne informatičke učionice, mogućnosti korištenja računala u nastavi su puno veće. Ponekad će nam koristiti već i jedno računalo s pristupom na internet i projektorom, ali prava je stvar kad učenici mogu raditi samostalno.

image

http://www.os-slatine.skole.hr/edu/HJ_kviz.htm

Za razliku od većine ostalih predmeta, na internetu ćete pronaći malo kvizova za hrvatski jezik. Uglavnom morate potrošiti dosta vremena guglajući ili bingajući podatke koje želite, pretraživati stranice pojedinih škola koje su na svoje web stranice stavile i kvizove, iščitavati forume u kojima se razmjenjuju sadržaji ili pregledavati profile naših kolega koji računalo primjenjuju u nastavi.

image

http://sites.google.com/site/hrvatskioroslavje/

Kvizovi se mogu pronaći i na portalima koji se bave ispitima, prijemnim i inim, a koristit će za ponavljanje i utvrđivanje znanja o pojedinoj temi.

 

image 

http://www.ispiti.net/

image

 

Na stranicama Artmedije možete pronaći online igre za najmlađi uzrast, za učenike od 1. do 5. razreda, ali i kvizove općega znanja iz sljedećih područja:

image

Evo primjera kviza Pisci i djela:

 

image

http://artrea.com.hr/onlineskola.html

Dobri i upotrebljivi kvizovi mogu se pronaći i na stranicama portala Cool Scool, a za preuzimanje i pregledavanje sadržaja treba se registrirati.

image

http://www.cool-school.net/index.php?ucitelj=dmiscevic&view=502

Kako većina hrvatskih osnovnoškolaca polazi izbornu nastavu informatike i u IK tehnologijama se snalaze kao riba u vodi, mi se trebamo prilagoditi njima, a ne oni nama. Više puta sam pisala o teškoćama motiviranja digitalnih generacija na svaku aktivnost. Najčešće za motivaciju „pali“ korištenje računala ili bilo kakve „tehnike“, svega što će duže ostati u sjećanju od informacija koje dobiju frontalnom nastavom. Nije isto kad uvježbavate vrste riječi tako da ih učenici pišu u svoju bilježnicu ili izlaze pred ploču (veći osobni angažman!), a kamoli ako to isto izvedete u HotPotatoesu ili pomoću Microsoftovog Mouse Mischiefa. Nije isto ni kad sastavak pišete u bilježnicu ili na računalu. Ne vjerujete li da će prije biti napisan na računalu, probajte provjeriti. Usput ćete se uvjeriti i u kreativnost u postavljanju izgleda naslova, a budu li učenici imali dovoljno vremena, dobit ćete i likovni prilog.

Oglasi

Jedna misao o “Online kvizovi za male i malo veće (hrvatski jezik)

  1. Povratni ping: O čitanju i knjigama, ali i o još puno toga… | Pogled kroz prozor

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s