Promjena perspektive ili o školskim torbama

 

image Silne rasprave o težini školske torbe prosječnom građaninu čija djeca ne polaze školu – predstavljaju egzotičnu činjenicu tipa „5 kila?“ ili „naravno da je preteška kad nastavnici svašta traže“. Moram priznati da je težina torbe prvašića i meni, iako sam učiteljica, do ove godine bila poprilično zagonetna jer svaki dan gledam učenike viših razreda koji uglavnom mogu nositi svoje torbe. Ove sam godine promijenila perspektivu i pogled na školsku torbu: ponašam se baš kao tipični roditelj Smiješak. Prvoškolca.

Moje dijete koje je, usput rečeno, prosječne težine i nešto više od prosjeka, svoju školsku torbu na leđima može nositi jedino ponedjeljkom i petkom! Ostale dane treba pomoć. Odnosno, da nema pomoć, bila bi je prisiljena sama nositi, kao i tisuće druge djece. Trebam li se žaliti zbog toga? Učiteljica je maksimalno prilagodila raspored, neke knjige stoje u školi… a torba i dalje preteška. Svaki predmet – udžbenik, radna bilježnica i bilježnica pa zbirka zadataka, nastavni listići, papuče, tenisice, dres, ručnik… Bočica s vodom, papirnate maramice…image

Godinama traju rasprave o rasterećenju školske torbe, a stanje se mijenja izuzetno sporo ili se uopće ne mijenja. Nekad su postojali udžbenik i radna bilježnica (ali i manje predmeta!), danas i čitanka ima radnu bilježnicu, postoji radna bilježnica za likovni… Treba li dijete u prvom razredu sve te stvari? Pomažu li mu uistinu toliko da se bez njih ne može izvoditi nastava, a još nije naučilo čitati i pisati? 

Ne kažem da sam protiv dodatnog materijala, ali nikakav dodatni materijal neće i ne može zamijeniti ulogu roditelja i vrijeme koje će uložiti u svojeg prvoškolca kako bi s njime razgovarao, pomagao mu, usmjeravao ga i provjeravao je li napisao svoju zadaću. Udžbenici neće našeg učenika naučiti redu, disciplini i samostalnosti. Naći ćemo se u situaciji da je previše svega osim onoga što je najpotrebnije – prisutnosti roditelja.

 

imageI zato se žalim jer, iz perspektive učitelja, znam što se sve nudi učenicima i njihovim roditeljima. Znam da većina dodatnih stvari učiteljima olakšava rad već i zbog toga što ga ubrzava. Ali, činjenica je i da previše materijala djeluje demotivirajuće i odbija učenika od ulaganja bilo kakvog napora u učenje, a istovremeno roditelju stvara lažan osjećaj da svome djetetu zapravo, uz svu silu materijala, nije ni potreban. I zato je teško pronaći zlatnu sredinu, zadovoljiti i roditelje i učitelje, kako bismo zajedničkim snagama učenika naučili da bude odgovoran i samostalan. 

Svi se slažemo da nešto treba mijenjati, ali promjena nema. Školstvo je zbog svoje složenosti uvijek zadnje na redu. Iako je temelj za sve druge djelatnosti jer se sve mora naučiti, promjene nas uvijek zaobilaze. Nema jasne strategije razvoja, a meni se čini da će tek s njom doći do bitnijeg rasterećenja školske torbe.

Da sve ne bi izgledalo crno, izdvojit ću dva svijetla primjera iz bliske sredine:

· U Ludbregu je ove školske godine upisan jedan razred opće gimnazije kao izdvojeni pogon Prve gimnazije iz Varaždina i svi su učenici, zahvaljujući donacijama Grada Ludbrega i Varaždinske županije, na korištenje dobili nove laptope (je li to korak prema željama mnogih učitelja da umjesto tiskanih udžbenika imamo digitalne?)

· Zahvaljujući mogućnostima alata Microsoft OneNote i radionicama o njegovom korištenju koje je provela kolegica Lidija Kralj, neki učitelji OŠ Veliki Bukovec svoje su pripreme za nastavu počeli pripremati u ovoj digitalnoj bilježnici čime je rasterećena i nastavnička torba Smiješak (odlaze li papirnate pripreme u prošlost?).

Možemo li tako nastaviti?

Oglasi

Jedna misao o “Promjena perspektive ili o školskim torbama

  1. Povratni ping: O čitanju i knjigama, ali i o još puno toga… | Pogled kroz prozor

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s