Nekoliko ideja za korištenje računala u nastavi hrvatskoga jezika

clip_image001

Kao i u svemu, i u nastavi je ideja od neprocjenjive važnosti. Doći do dobre ideje, e to je već malo teže. Priznajmo da nam nedjeljom mozgovi baš ne rade punom parom, a treba se pripremiti za sutrašnji dan :-)… Barem je meni tako svake nedjelje. Ipak, evo nekih idejica koje su iskoristive u nastavi:

1. Umjesto pisanja sastavka u bilježnicu, učenici ga mogu pisati na računalu. Nama će trebati jednako vrijeme za njihovo čitanje i ispravljanje, a učenici će ga napisati s više volje i bitno brže (ne vjerujete li mi – isprobajte).

Prednosti: na sastavku možete raditi višekratno – učenici će uvažiti primjedbe i sugestije i popraviti svoj uradak; sastavku se možete vraćati uvijek kad imate nešto vremena viška na satu; sastavak će rasti s obrađenim gradivom; može se pisati u paru; može se vježbati pravopis… (mogućnosti je puno :-)).

Nedostaci: ne možete ga ponijeti doma na ispravljanje nego ostati u školi kako biste ga ispravili na računalu; treba dogovoriti korištenje informatičke učionice.

2. Izrada filmova u Movie Makeru – program je toliko jednostavan da ga mogu koristiti i petaši. Učenici vole pokazati što su naučili pa zašto ne iskoristiti njihovu volju? Izradite plan rada za neko razdoblje i podijelite učenicima zadatke (primjerice: Svjetski dan pješačenja, Svjetski dan hrane, Svjetski dan borbe protiv siromaštva, Dan jabuka, Međunarodni dan školskih knjižnica – neke su teme koje se obilježavaju u listopadu ili zadajte teme koje vam trebaju u nastavi).

Prednosti: takvi radovi mogu poslužiti u nastavi (motivacija, stvaralački zadaci, sinteza, ponavljanje…); učenici će biti sretni i imati veću motivaciju za praćenje nastave; veći osobni angažman…

Nedostaci: Ima li ih? Vrijeme utrošenu na pripremu i pregledavanje materijala ne brojim u nedostatke :-).

3. O korištenju programa Hot Potatoes pročitajte više na https://zeljkabilic.wordpress.com/2010/02/21/hot-potatoes-u-gramatici-uvjezbavanje-glagolskih-oblika/

4. Križaljke, primjerice EclipseCrossword, su jednostavan način kako se može započeti sat (motivacija) ili drugačiji način za uvježbavanje obrađenog gradiva na satu i domaću zadaću. Mogu se koristiti i za provjeru razumijevanja novoobrađenog gradiva ili, pak, kao kratki kontrolci…

Prednosti: zanimljive su, učenike tjeraju na misaoni angažman; učenici sami mogu izraditi križaljke za domaću zadaću pa se dobiva veliki izbor za korištenje; mogu se koristiti u svim područjima nastave hrvatskoga jezika :-).

Nedostaci: za prvo korištenje – potrošiti nešto vremena za instalaciju programa (besplatan) i upute za izradu na engleskom jeziku.

Uživajte u novom radnom tjednu :-).

Oglasi

Jedna misao o “Nekoliko ideja za korištenje računala u nastavi hrvatskoga jezika

  1. Povratni ping: O čitanju i knjigama, ali i o još puno toga… | Pogled kroz prozor

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s