Izvanškolske aktivnosti ili druženje s roditeljima?

clip_image001

Biste li ponekad htjeli biti u koži svog djeteta? Ponovno ići u prvi razred, učiti čitati i pisati, baviti se predmetima koje niste voljeli ili ste ih mrzili? Biste li ponovno voljeli ići u srednju školu? Obnoviti stara prijateljstva, provode, bezbrižnost?

Moram priznati da se ja za većinu navedenog ne bih mijenjala, valjda zato što sam svaki dan u školi :-). Nikako ne bih ponovno u srednju školu, a u pubertet ni pod koju cijenu! Još uvijek su mi u sjećanju problemi koji su me mučili i nekako mi se čini da bolje pamtim ono što nije bilo baš najbolje.

Međutim, vratila bih se u igre svog djetinjstva, druženja i skitanja po prirodi, višesatna sjedenja na drvenom mostu na rijeci Bednji i pisanju pjesama, tumaranju po obližnjoj šumi, vožnji biciklom, redovitom odlasku u gradsku knjižnicu, zavlačenju na bakin sjenik i čitanju Gričke vještice poskrivećki :-). Da, pamćenje mi je vrlo selektivno: ne pamtim događaje u osnovnoj školi, ali pamtim sve što je bilo van škole. Jedino literarnu družinu držim na posebnom mjestu jer je bila jedina izvannastavna aktivnost koja me je zanimala. Bilo je tu i sportskih atletskih uspjeha, ali je sjećanje na njih izblijedjelo.

Jesam li, odrastajući uz mali grad, bila zakinuta za niz izvanškolskih aktivnosti koje se nude u većim gradovima? Nekako sam sklonija vjerovanju da sam mogla ići na neke aktivnosti samo da sam pokazala dovoljno volje i upornosti u uvjeravanju roditelja. S druge sam strane imala vremena za čitanje i opet čitanje i boravak u prirodi. clip_image003

I moja su djeca s prvim danima lijepog vremena po cijele dane vani, a kad se vrijeme pokvari, zavlače se u kuću i traže aktivnosti koje će ih zabavljati. Jedno su vrijeme in bili crtići, sad je računalo, a stalno se kroz sve provlače različite društvene igre. Da, iziskuje to određenu količinu vremena od roditelja, ali se barem njihova učiteljica neće u sedmom razredu čuditi što ne znaju pravila igre domino (kao ja).

Da, nude im se i različite izvanškolske aktivnosti u onom istom malom gradu :-): pričaonica iz njemačkog jezika, učenje engleskog jezika, likovne radionice, glazbena škola, izviđači, ritmika, folklor, sportske grupe… Što i kako odabrati? Koliko? Treba li nam baš sve? A većina započinje već u vrtiću.

S prvim smo razredom odabrali samo informatiku kao izvanškolsku aktivnost, a privremeno smo napustili, na zahtjev djeteta, pričaonicu iz njemačkog jezika. Moram priznati da smo se u vrtiću, neiskusni, jedno vrijeme našli u situaciji da smo dijete od 5 godina četiri dana razvozili na različite aktivnosti. Ubrzo smo se svi zajedno opametili i zaključili da nam je važnije da dijete s veseljem odlazi u primarnu djelatnost ustanove u kojoj se nalazi, a ne da stječe popularnost različitim dodatnim sadržajima. Zauzvrat smo dobili slobodno vrijeme za međusobno druženje i igru s prijateljima u susjedstvu :-).clip_image004

Jesu li izvanškolske aktivnosti uvijek želja djeteta ili njegovih roditelja? Ne povodimo li se za onim „kad već ja nisam mogao/mogla, nek barem moje dijete…“? Kako utvrditi stvarnu zainteresiranost djeteta i ustrajati u odabranoj aktivnosti? Tražimo li recept, teško ćemo ga naći bez vremenskog angažmana. A ne angažiramo li se zaista u otkrivanju želja i interesa svojeg djeteta, lako nam se može dogoditi da postanemo rob njegovih aktivnosti i da se pretvorimo u taxi službu.

Možemo li se zadovoljiti s jednom do dvije aktivnosti po sezoni? Svi ćemo imati više vremena koje se može iskoristiti na najbolji mogući način – za igru :-).

Oglasi

Jedna misao o “Izvanškolske aktivnosti ili druženje s roditeljima?

  1. Povratni ping: O čitanju i knjigama, ali i o još puno toga… | Pogled kroz prozor

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s