Nekoliko ideja za nastavu na temu Valentinova – s računalom i bez njega

Bliži nam se vrijeme ljubavi i smijeha, Valentinovo i maškari, top teme za većinu djece. Kako i u godišnjem planiranju nastave hrvatskoga jezika u veljači obrađujemo upravo ljubavne i šaljive tekstove, nije na odmet u sve uključiti i malo kreativnosti.

E, pa da počnemo. Evo nekoliko jednostavnih valentinovskih ideja:

1. Za zagrijavanje postavite u školi ljubavni sandučić za sve sramežljivce koji se ne usuđuju direktno suočiti s osobom koja im se sviđa. Postavite li ga na vrijeme i na odgovarajućem mjestu, sva će se pošta na vrijeme i isporučiti Smiješak.

2. Ukoliko ste razrednik, možete sličnu stvar učiniti i u svojem razredu s ciljem da učenici o svakoj osobi napišu jednu misao. Odabir osoba možete izvršiti vi kako bi bili obuhvaćeni svi učenici.

3. Još je bolja ideja da svaki učenik za svakog učenika napiše nešto lijepo. Za to trebate onoliko papira koliko je učenika u razredu i jedan sat razrednog odjela. Vi, kao razrednik, možete objediniti sve misli o pojedinom učeniku na jedan papir i za svakoga napisati posebnu čestitku s mislima svakog učenika. Bit će to uspomena koju će svaki učenik čuvati vrlo dugo Smiješak. Preporučljivo za sedmaše i osmaše.

4. Izradite ljubavnu slikovnicu ili knjigu ljubavnih stihova. Potrebni su samo odgovarajući stihovi i likovni materijal. Učenici mlađih uzrasta mogu izraditi razrednu zbirku, a oni nešto stariji i pojedinačnu. Evo i savjeta.

5. Sviđa li se učenicima više strip, neka crtaju strip na temu obrađene pjesme ili proznog teksta. Usput će naučiti krasnosloviti obrađenu pjesmu Smiješak.

6. Možemo izvesti i integrirani sat! Kako? Učenici trebaju pripremiti po jednu ljubavnu pjesmu (po svom izboru ili uz učiteljevu pomoć) i naučiti je krasnosloviti ili izražajno čitati. Dogovoriti se s kolegicom/kolegom iz informatike da snime govorenje poezije na CD. Dodati odgovarajuću instrumentalnu glazbenu podlogu i evo izvrsnog poklona!

7. Vjerujem da bi učitelji informatike sa zainteresiranim učenicima mogli izraditi i posebne mrežne stranice posvećene ovoj tematici. Ili na školskom webu za njih odvojiti prostor.

8. Imate li mogućnosti, možete organizirati i ljubavni recital! Snimi li se sve kamerom, evo i odličnog materijala za školsku televiziju, za rad u recitatorskoj grupi…

9. A što kažete na slatki poklon? clip_image002Naravno, za djecu koja ne vole lizalice, prilagoditi. Odlična ideja da učiteljica/učitelj iznenadi svoje učenike Smiješak. Preporučljivo za učenike mlađeg uzrasta.

10. I da ne nabrajam dalje, namjerno preskačem pisanje ljubavnog pisma (iako je pisanje pisma obuhvaćeno nastavom izražavanja), izvođenje igrokaza ljubavne tematike, izradu čestitki, srdaca…

Usprkos komercijalizaciji koja nas pritišće sa svih strana zahvaljujući agresivnom oglašavanju, možemo s našim učenicima uživati u razmjenjivanju lijepih misli i želja o vječitoj i najvažnijoj temi. Ljubavi, naravno…

Oglasi

Jedna misao o “Nekoliko ideja za nastavu na temu Valentinova – s računalom i bez njega

  1. Povratni ping: Tweets that mention Nekoliko ideja za nastavu na temu Valentinova – s računalom i bez njega « Ah, te tehnologije! -- Topsy.com

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s