Svevremenski Gruntovčani

imageMoram priznati da sa serijom Gruntovčani imam, jednostavno rečeno Smiješak, kompliciran odnos. Naime, koliko mi je god serija draga i prirasla srcu, rijetko je mogu gledati. Ono što je njenom autoru žuhka komedija, posebno dira moje podravsko srce i s godinama smo serija i ja razvili odnos izbjegavanja.

Mladen Kerstner rođen je u Ludbregu, 3 kilometra dalje od mog mjesta bivanja. Njegovi su likovi stvarni, karakteri uzeti iz naše sredine, gotovo arhetipski primjerci. I danas tu žive svakojaki Cinoberi i Presvetli i u mnogim se ljudima nalazi djelić Dudekove dobrote i Regičine tragike. Gledati njihovu borbu, najčešće za puko preživljavanje, izaziva cijelu lepezu osjećaja. Ne možemo se othrvati i ostati na distanci, u ulozi objektivnog gledatelja, “vuče” nas u radnju, i moramo se smijati, ljutiti, zdvajati i plakati, posebno s Dudekom i svim nepravdama koje stoički podnosi. Moramo suosjećati s Regicom “koja bi htjela nešto promijeniti a ne može” i zato je “zapela u tom između”. Jer, kad nas Kerstnerovi likovi ne bi dirnuli, morali bismo se zapitati gdje je nestala naša ljudskost.

Koliko su likovi svojim odnosom ti koji nas pogađaju tamo gdje je Kertsner i htio, njegova je rečenica i koloritni govor ono što izaziva humor i mami osmijeh na lice.

Niste li jučer slušali radijske emisije Prvog programa Radio Zagreba „Između redaka“ i „Jezik i predrasude“, njihove snimke poslušajte ovdje.

http://rnz.hrt.hr/view_file.php?dat_id=49137&view=y – Između redaka

http://rnz.hrt.hr/view_file.php?dat_id=49132&view=y – Jezik i predrasude

Popularnost Gruntovčana ne prestaje ni skoro 40 godina nakon prvog pojavljivanja na televiziji. Nove generacije uranjaju u  Gruntovec i ponovno otkrivaju ljepotu kajkavskog narječja, govor kakav i danas postoji tu oko nas.

Oglasi

Jedna misao o “Svevremenski Gruntovčani

Komentiraj

Please log in using one of these methods to post your comment:

WordPress.com Logo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš WordPress.com račun. Odjava /  Izmijeni )

Google+ photo

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Google+ račun. Odjava /  Izmijeni )

Twitter picture

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Twitter račun. Odjava /  Izmijeni )

Facebook slika

Ovaj komentar pišete koristeći vaš Facebook račun. Odjava /  Izmijeni )

w

Spajanje na %s